Anställda i Sverige drabbas i allt högre grad av ohälsa och sjukdomar på grund av sin arbetssituation! Därför har Arbetsmiljöverket nu skärpt sina föreskrifter om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Från och med 31 mars 2016 gäller nya regler som bland annat tydliggör arbetsgivarens ansvar för arbetsbelastning, arbetstider och kränkande behandling.
En färsk undersökning visar att hela 44 procent av 2000 tillfrågade arbetstagare känner någon som blir eller har blivit mobbad eller kränkt på sin arbetsplats.
Finns det ett samband mellan ohälsa och kränkningar?
Utredning psykosocial arbetsmiljö
När arbetsgivaren får signaler om att en medarbetare/chef utsatts för kränkande särbehandling rekommenderas att en oberoende expertresurs ställer de känsliga frågorna och gör en analys. Det visar bland annat det så uppmärksammade ”Krokomsfallet”.
Elitutredningars personal har utbildning inom beteendevetenskap, krisbearbetning, arbetsrätt, företagshälsovård samt juridiskaprocesser. Vi utgår från individen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter i vårt arbete.
I det första skedet intervjuar vi den som utsatts. Steg två kartlägger vi situationen, slutligen gör vårt team en bedömning och en analys av situationen.
Vad har hänt? Hur har den anställde upplevt situationen, hur länge har det pågått och vilka är inblandade?
Vad i organisationen har påverkat det hela, finns det systemfel eller andra mönster? Hur allvarligt är det som skett? Är det ett tecken på ett missnöje och framförallt – finns det ett samband mellan den anställdes ohälsa och det som skett?
Utredningen är detaljerad och kan användas som underlag om det krävs en juridisk granskning.