Vi arbetar med utredningar för socialtjänsten, skyddat boende, problematik kring kränkningar i arbetslivet, mobbing och kulturellt betingade arbetsmiljöproblem.
Den 31 mars 2016 började nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö AFS 2015:4 att gälla. Föreskrifterna reglerar bland annat kränkningar och hot. Som arbetsgivare är du skyldig att förebygga risker vilka kan komma att innebära att anställda utsätts för våld och hot.
Att undlåta att vidta åtgärder är straffbart och kan få rättsliga påföljder. (Ett exempel är Krokomfallet)
De kulturellt betingade arbetsmiljöproblemen är bland de svåraste att som arbetsgivare hantera. Vi på Elitutredningar är specialiserade på att hantera den här typen av problem. Förutom vår kompetens och mångåriga erfarenhet så erbjuder vi ett också ett digitalt rapporteringssystem, Viska. Viska säkerställer att all personal kan signalera och beskriva arbetsmiljöproblem av alla typer samt garanterar anonymitet samtidigt som det möjliggör återkoppling.
När du som arbetsgivare anlitar oss:
* Hjälper vi dig att säkerställa att du följer arbetsmiljölagstiftningen. Observera att det juridiska ansvaret alltid ligger på dig som arbetsgivare.
* Vi hjälper dig att på rätt sätt lyfta och hantera allt från mindre arbetsmiljöproblem till svårare problem där hot och våld förekommer.
* Vi vägleder och fungerar som rådgivare i den myndighetskontakt som kan komma att följa i ärendet.
* Vi hjälper dig att skapa en hållbar och fungerande arbetsmiljö.
Nedan beskrivs två scenarion där arbetsgivare ställ inför svåra problem och väljer att koppla in Elitutredningar.
- En kvinnlig lärare kontrolleras av släktingar. Hon tvingas att bära slöja och får inte ha kontakt med manliga kollegor på skolan där hon arbetar. Det här begränsar henne i sitt arbetsutövande och hon signalerar detta till kollegor. Kollegorna oroas och meddelar arbetsgivaren. Arbetsgivaren kopplar då in Elitutredningar för att få hjälp med riskbedömning och sätt att säkra den anställda. Vi är också behjälpliga i administrationen kring polisanmälan.
I ett fall som det som beskrivs ovan är arbetsgivaren skyldig att vidta åtgärder enligt AFS 2015:4, att undlåta att vidta åtgärder kan få rättsliga påföljder. - En person som arbetar som tolk utsätts för påtryckningar att lämna ut information vilken tolken tagit del av vid t ex tolkningsuppdrag av polisförhör eller i ett migrationsärende. Tolken kan också hotas till att inte tolka allt som sägs eller att medvetet översätta fel. Detta är otillåten myndighetspåverkan och ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Vi är också behjälpliga i administrationen kring polisanmälan.
Även här är arbetsgivaren skyldig att vidta åtgärder enligt AFS 2015:4, att undlåta att vidta åtgärder kan få rättsliga påföljder.
När Elitutredningar kopplats in så gör vi följande:
- Vi bokar ett möte med er snarast möjligt.
- Vi gör en första analys av problemet med riskbedömning som fokus.
- Du som arbetsgivare får snabbt ”första hjälpen” i problemhantering. Vi ger dig råd i hur du bör gå till väga. Skall ärendet t ex anmälas till arbetsmiljöverket och eller polisen.
- Vi är behjälpliga vid anmälan till socialtjänst och polis.
- Vi ordnar skyddat boende i de fall där det krävs.
- Dokumentation, kartläggning, analys och åtgärd.
Mer om Viska
Viska är ett Webbaserat system för medarbetare att signalera arbetsrelaterad ohälsa på individ och organisationsnivå. Ärendet snabbutreds av företagshälsovård och delges sedan till kundens ledningsgrupp.
Att vara budbärare när det kommer till känsliga ärenden är inte alltid lätt. Många väljer att blunda för fullt synliga kränkningar, arbetskamraters alkoholproblem, eller misskötsel från en arbetstagare som påverkar andra medarbetare. Nya föreskrifter stärker dock den enskildes rätt att anmäla anonymt. Viska gör det möjligt för alla anställda att anmäla olika oegentligheter och brister i arbetsmiljön anonymt.